ETIOPIEN SOM REJSELAND

Etiopien er stadig et forholdsvist nyt land i forhold til turisme. Derfor vil man alt afhængigt af, hvilke dele af Etiopien man besøger, opleve en høj grad af uberørthed og autencitet. Turistsektoren er dog under stadig udvikling i Etiopien, og på sigt må det antages, at turismen vil vinde mere og mere indpas i landet.

Mødet med etiopierne adskiller sig markant fra mødet med befolkningen i andre afrikanske lande. I den etiopiske selvforståelse spiller landets historie, som det eneste land i Afrika, der aldrig har været koloniseret, en stor rolle og bevirker, at etiopierne er et stolt folkefærd. Det er interessant og spændende at møde et folk, der, på trods af at størsteparten lever i økonomisk fattigdom, er superstolte af hvem de er.

Når man vælger at lade rejsen gå til Etiopien, kan man være sikker på at få en enestående oplevelse. Man må dog være indstillet på, at der til en rejse i Etiopien også kan være tilknyttet en vis portion af uforudsigelighed. Man skal således være forberedt på en vis overbærenhed både hvad angår ikke planlagte hændelser og ændringer i programmet undervejs på vores gruppeture.

P1000530Hvad kan man opleve i Etiopien?
Etiopien rummer mange muligheder for storslåede oplevelser især indenfor kategorierne natur, kultur og historie/religion. Selvom det er helt umuligt, kortfattet at opliste alt det som Etiopien har at byde på, vil vi alligevel give et kort indblik her. Målet er, at give dig/jer, der overvejer at besøge Etiopien mulighed for forholdsvist hurtigt, at danne jer et overblik over nogle at de eventyr landet byder på og samle inspiration til jeres rejse.

Natur
Etiopiens landskab og klima ændrer sig alt efter i hvilken højde man befinder sig, og da højdeniveauet strækker sig lige fra 4000 m over havets overflade til 100 meter under havets overflade, findes næsten alle klimazoner og vejr-og landskabsforhold sig i Etiopien. Man kan således finde alt fra stejle, barske bjergmassiver i det centrale Etiopien til varmt bushlandskab og store søer med rigt fugle-og dyre liv i Rift-Valley. I det vestlige Etiopien findes frodig regnskov og massevis af kaffeplantager, mens Danakil Depression mod nord rummer hedt ørkenlandskab og sydende vulkaner.
Denne varierede natur giver grobund for uovertrufne naturoplevelser. Hvis man vil ud og bevæge sig i naturen er trekking til fods eller til hests oplagt, men en stor del af det imponerende landskab kan også opleves fra 4-hjulstrækker. Man kan f.eks. opleve Grand Cayon-lignende landskab i Simien Mountains, hed ørken og vulkanisme i Danakil Depression samt natur og mangfoldigt dyreliv i de uberørte Bale Mountains.

Kultur:
I Etiopien tales 83 forskellige sprog, og de etniske grupper er mange og farvestrålende. Et af de centrale steder for etnisk mangfoldighed er Omo Dalen i det sydvestlige Etiopien. Her bor indenfor et forholdsvist lille område mange farverige stammer med hver deres karakteristika indenfor udsmykning. Bl.a. kan man besøg Hamerfolket, Karofolket og Mursierne.
I det nordøstlige område af Etiopien finder man nomadefolket Afarne. De bor og lever i det knastørre ørkenlandskab, hvor de bl.a. beskæftiger sig med saltudvinding. Når man besøger området passerer man snesevis af kamelkaravaner.

I det centrale Etiopien bor de høje og slanke Amharere, som oprindeligt var en kriger stamme. De har traditionelt besiddet magten i Etiopien. I dag er de landmænd og kvægopdrættere. Den største befolkningsgruppe er Oromo folket, som hovedsagelig befolker området syd for Addis Ababa.

De etniske grupper har hver deres traditionelle dans, som I modsætning til traditionel dans i den vestlige verden, kan danses af alle mennesker. Ligeledes har etiopierne deres egen musiktradition, hvor både traditionel musik men også etiopisk populærmusik høres overalt i landet.

Historie/religion.
Etiopien har været centrum for tidlige højtudviklede civilisationer bl.a. fordi det udgjorde et handelscentrum mellem Arabien og Afrika. Imponerende monumenter fra disse civilisationer kan ses i f.eks. Axum og Gonder.

Den etiopiske ortodokse kirke har traditionelt haft (og har stadig) stor indflydelse i Etiopien, og landet er spækket med vidnesbyrd herpå. I det nordlige Etiopien finder man kirker, som er hugget ud af massive klippevægge. Disse unikke klippekirker kan enten besøges, hvor de ligger langs vejene eller man kan trekke til dem, der ligger isoleret i bjergene. Klippekirkernes centrum er byen Lalibela, der bliver kaldt Etiopiens Jerusalem og huser 11 berømte kirker. Pilgrimme fra hele Etiopien valfarter hertil. Både Axum, Gonder og Lalibela ligger på det, der bliver kaldt den historiske rute i Etiopien.

Den ortodokse kirke er centrum for mange religiøse festivaller i årets løb. Den største og mest farvestrålende er Timkat festivalen i januar, hvor Pagtens Ark bæres ud af kirkerne og de jublende folkemængder velsignes med helligt vand.
I nord og øst er de fleste muslimer og prangende muslimsk arkitektur kan ses specielt i Harar, der har været muslimernes handelscentrum i århundrede.

Kort og godt er der noget for enhver smag i Etiopien og rejser du med EtiopienRejser, er der rig mulighed for, at krydre turistturen med lokale indslag og ”ind-i kulturen”- oplevelser.