Julefejring i Etiopien

 

I den ortodokse etiopiske kirke fejres julen d. 7. januar. Dagen starter med julegudstjeneste kl. 04 om morenen. Etiopierne klæder sig i hvidt til den festlige lejlighed. I Etiopien er det skik og brug, at hovedparten af kirkegængerne tager opstilling udenfor kirken og hører præsternes bøn gennem højtalere fra kirken. Inden man indtager sin stående plads, skal man gå 3 gange rundt om kirken med et stearinlys i hånden. Kvinder og mænd står selvfølgelig opdelt hvor hver sin side af kirken. En gudstjeneste varer typisk ca. 3 timer. Læs mere

EtiopienRejser om den nuværende situation i Etiopien.

Af Christina Nordentoft

I løbet af det sidste år, har jeg samlet opholdt mig 2 måneder i Etiopien. Jeg har som altid haft utrolige, uforglemmelige oplevelser, og man får på forunderlig vis overraskelser og ny indsligt, hver gang man besøger landet. Højdepunkterne fra det sidste års tid har været trekking i Tigreys uberørte natur og besøg hos Suri stammen på den isolerede vestlige side af Omo floden, hvor vi bl.a. mødte guldgravere, der på byens torv opsøgte en valuar. Jeg husker, hvordan de forsigtigt tog deres små sammenfoldede stykker stof frem fra sprækker i tøjet, og sirligt hældte de sandkornssmå stykker guld på den gl. dags vægt i valuar teltet, mens de spændt ventede på valuarens svar. Et andet højdepunkt var et luksusophold på den nye Bale Mountains Lodge øst for Sanati Plateuet i Bale Mountains, hvor udsigten til den alpine skov er fabelagtig. Sidst men ikke mindst var augusts løberejse en kæmpeoplevelse, som jeg håber at få mulighed for at gentage snarest:) Læs mere

Ethiotrail august 2016 – en beskrivelse af det danske holds oplevelser.

(Skrevet lørdag d. 6. august, 2016)

I morgen er det løbsdag! Det danske ”hold” består af Mona og Claus fra Tranbjerg Løbeklub, Steffen fra Runners DK og Christina fra EtiopienRejser.

Vi er i topform efter ophold i både Addis Ababa (2500 m) og Yaya Village (3000 m). Yaya Village er et træningscenter ejet af Etiopiens nationalhelt nummer 1: Haile Gebreselassie, som ligger 1 times kørsel nord for Addis Ababas centrum. De fleste af de etiopiske topløbere kommer regelmæssigt på centeret for at træne.

Torsdag formiddag stod den på løbetræning i skoven ved Yaya Village. Det var kun en træningstur, så den skulle ikke være for hård. Selvom vi løb i forholdsvist langsomt tempo fik vi hurtigt pulsen op, vi kunne tydeligt mærke at luften var mere iltfattig, end vi er vant til. Især på små stigninger røg åndedrættet hurtigt op. Trods de hårde betingelser lykkedes det os at få en fremragende træningstur og et godt indblik i de etiopiske løberes træningsforhold. Eftermiddagen stod på mere træning i form af hyggesvømning efterfulgt af en benhård bordtenniskampJ

Fredag blev vi afhentet i Yaya Village og forenet med nogle af de andre internationale løbere, som skal til Langano og løbe Ethiotrail. Vi kørte mod Langano, med holdt i Ziway, hvor vi var på flodhestetur på søen.

De internationale løbere består pt. ca. 15 spaniere, en håndfuld amerikanere, et par tyskere og et par australiere en Sydafrikaner og så selvfølgelig det danske hold.

I Langano blev vi alle indkvarteret på samme resort på søbredden. Der er en rigtig god stemning blandt de internationale løbere, folk har prøvet mange forskellige løb, både trail-og asfalt, så snakken går, og man bliver inspireret af hinanden.

I dag lørdag startede dagen med en træningstur på plateauet ved resortet. Vi løb af sted i tusmørke, for at nå udsigtspunktet på plateauet til solopgang. Det var en flot tur, og vi mødte en lille folk bavianer på morgentur. Der var mulighed for at løbe i forskelige tempi på plateauet, så både Claus og Steffen kunne få fuld udfordring.

Efter en gedigen morgenmad, var der mulighed for at bese løbsruten i nationalparken. Desværre regnede det da vi kom derud, så udsigten var ikke i top. Etiopien lægger lysegrønt hen i disse uger pga. regntiden, så her er utroligt smukt og frodigt. Desværre er bagsiden af medaljen så, at man kan støde ind i regnvejr, som vi gjorde i dag. Vi håber det betyder, at vejret i morgen på løbsdagen bliver perfekt!

(Skrevet onsdag d. 10. august, 2016)

Lørdag aften var der pastaparty til den helt store guldmedalje. Bagefter hyggede vi med bål under åben himmel på resortets terrasse. Søndag morgen skulle vi tidligt op, der var morgenmad kl. 04. Mens det stadig var mørkt kørte vi i busser ud til startområdet i Lake Shalla-Abijatta nationalpark.

Desværre var vejrguderne ikke med løbet, og der var kommet unormalt meget regn de sidste dage. Løbeledelsen blev desværre tvunget til at aflyse maraton distancen, da noget af ruten var skyllet væk. Heldigvis havde det ingen effekt på det danske hold, da Mona, Claus og Steffen skulle løbe halvmaraton mens jeg skulle løbe 12 km.

Der var masser af aktivitet i startområdet, de lokale viste deres egnsdragter frem, red på pyntede heste og stemningen sydende og var helt i top.

Det var de ældste fra den stamme, der bebor nationalparken, der skød løbet i gang kl. 7.00 ( En time forsinket pga. regnen). Først løb vi gennem en landsby og videre ud mellem de grønne marker. Vi kom forbi grupper af hytter, hvor de lokale stimlede sammen, for at give os klap og råb med på vejen. Herefter gik ruten op af en gl. vulkan, det var så stejl, at kun de etiopiske eliteløbere kunne løbe op – og turde at give fuld gas på vej ned. Udsigten fra toppen var formidabel, søer, lysegrøn savanne- og bjerglandskab så langt øjet rakte.

På halvmaraton var der depot 3 steder på ruten, og her var de lokale børn ivrige efter at få vores flasker, når vi havde drukket vand. Vi løb de første knap 2 timer i skyet vejr og herefter kom solen frem. Det var et smukt syn, men temperaturen steg også mærkbart.

Ruten var teknisk forholdsvis svær. Der var mange stigninger og regnen havde gjort underlaget klistret nogle steder på ruten. De mandlige etiopiske eliteløbere løb på ca. 1,12 t og kvinderne på 1,26 t på halvmaraton distancen. Det danske holds hurtigste løber blev Steffen fra Runners.dk der klarede halvmaraton distancen på 2,06 t. Stærkt løbet Steffen!

Efter præmieoverrækkelsen (medaljen var håndlavet af børnene i nationalparken) var der barbecue for alle inden turen gik mod Addis, hvor vi skulle flyve hjem om aftenen.

Ethiotrail havde nogle udfordringer i år pga. unormalt meget vand i Rift Valley og at der opstod oprør i Etiopien mellem regeringen og nogle etniske grupper i Etiopien netop den uge, hvor løbet blev afholdt. Vi mærkede ikke noget til oprøret direkte, men det betød, at der var nogle internationale løbere, der valgte at blive væk, så løbsfeltet var noget reduceret (ca. 250 løbere stillede op).

Ethiotrail kan varmt anbefales for løbere der ønsker en intim, autentisk løbeoplevelse i fællesskab med andre løbere i smuk natur i løbernes hjemland. Jeg håber at stille et endnu større dansk hold næste år – så måske skal du med? Følg med her på hjemmesiden når næste års løberejse sættes på. /Christina

 

Foran YayaIMG_1074 (2)P1000870P1000874P1000909P1000916P1000937P1000967P1000958

 

 

Højdetræning i Yaya Village 3000 m.

Til Ethiotrail med EtiopienRejser.

ethiotrail.com

I dag rejser vi 4 deltagere afsted til Ethiotrail ved Lake Langano i Etiopien. Vi bliver således pionerer på Etiopienrejsers første løberejse. Steffen fra Runners.dk vil hovedsagelig rapportere fra løbet, og I kan følge ham og os her på bloggen. Jeg er spændt på løbet og  glæder mig til afrejse om et par timer:) /Christina

Tilbagerejse for adoptivbørn og forældre, vinterferien 2016

Etiopien 24.2.16.

Nu er EtiopienRejsers første gruppe-tilbagerejse for adoptivbørn og deres forældre til Etiopien ved at synge på sidste vers, men vi har stadig 2 dage tilbage i Addis inden afrejse mod det kolde nord.

Gruppen består af 14 deltagere, og min medguide Freja og jeg. Vi har hjemmefra lagt et spændende og varieret program i det sydlige Etiopien, der var specielt tilpasset, at der var børn med på turen. Læs mere

Anmeldelse: Difret

Anmeldelse af den etiopiske film: Difret. Bestemt seværdig.

Anmeldt af Steen Frandsen den 30. januar 2016 for Københavns Kulturklub til EtiopienRejser.

Samme dag som den 14-årige Hirut får at vide, at hun kan rykke op i 5. klasse, får glæden en brat ende. På vej hjem fra skole bliver hun omringet af en gruppe bevæbnede mænd på hesteryg, og hun bortføres og bliver spærret inde i en hytte, hvor hun slås og voldtages af gruppens leder (Tadele). Det lykkedes hende at flygte, men under flugten dræber hun sin voldtægtsmand, og så er scenen sat: I denne egn af Etiopien betyder dette nemlig, at hun må bøde med sit liv – for hun har jo dræbt en MAND. Læs mere

Ethiotrail

Ethiotrail i Lake Abiata- Shala National Park

Efter nogle gode juleafslapningsdage i Addis, har jeg nu været en tur sydpå, for at bese og afprøve dele af løbsruten til Ethiotrail, som finder sted søndag d. 7. August 2016.

Med EtiopienRejser kan du deltage i Ethiotrail, som indeholder distancerne 12 km, halvmaraton og maraton. Løbet foregår i Lake Abiata – Shala National Park, som ligger 4 timers kørsel syd for Addis i The Great Rift Vally. Læs mere

Suri-folket

Besøg hos Suri-folket

 (Skrevet d. 17.12.15).

 

Efter enormt mange timers kørsel er vi nu på vej mod Addis igen. Turen til Surma-regionen blev jo meget længere end planlagt, i det vi blev stoppet af regnen, da vi forsøgte at nå området sydfra. Vi kørte en kæmpe omvej på 3 hele dage og til sidst af meget humpede jordveje, før vi endelig kunne sætte vores fødder nogenlunde tørskoede på Surma-jord. Læs mere

Omodalen i syd

(Del 1. Skrevet d. 12.12.15)

Det er tidlig morgen og endnu bælgmørkt på Buska Lodge i Turmi. Chikaderne synger i bushen udenfor og under taget på den lille terasse er larm fra de nataktive flagremus. I går da vi ankom hang de på red og række under taget og snorksov, men nu er det anderledes. Lyden fra den vildt brusende Kaske River, der løber bag lodgen, når også herind. Læs mere