Ethiotrail august 2016 – en beskrivelse af det danske holds oplevelser.

(Skrevet lørdag d. 6. august, 2016)

I morgen er det løbsdag! Det danske ”hold” består af Mona og Claus fra Tranbjerg Løbeklub, Steffen fra Runners DK og Christina fra EtiopienRejser.

Vi er i topform efter ophold i både Addis Ababa (2500 m) og Yaya Village (3000 m). Yaya Village er et træningscenter ejet af Etiopiens nationalhelt nummer 1: Haile Gebreselassie, som ligger 1 times kørsel nord for Addis Ababas centrum. De fleste af de etiopiske topløbere kommer regelmæssigt på centeret for at træne.

Torsdag formiddag stod den på løbetræning i skoven ved Yaya Village. Det var kun en træningstur, så den skulle ikke være for hård. Selvom vi løb i forholdsvist langsomt tempo fik vi hurtigt pulsen op, vi kunne tydeligt mærke at luften var mere iltfattig, end vi er vant til. Især på små stigninger røg åndedrættet hurtigt op. Trods de hårde betingelser lykkedes det os at få en fremragende træningstur og et godt indblik i de etiopiske løberes træningsforhold. Eftermiddagen stod på mere træning i form af hyggesvømning efterfulgt af en benhård bordtenniskampJ

Fredag blev vi afhentet i Yaya Village og forenet med nogle af de andre internationale løbere, som skal til Langano og løbe Ethiotrail. Vi kørte mod Langano, med holdt i Ziway, hvor vi var på flodhestetur på søen.

De internationale løbere består pt. ca. 15 spaniere, en håndfuld amerikanere, et par tyskere og et par australiere en Sydafrikaner og så selvfølgelig det danske hold.

I Langano blev vi alle indkvarteret på samme resort på søbredden. Der er en rigtig god stemning blandt de internationale løbere, folk har prøvet mange forskellige løb, både trail-og asfalt, så snakken går, og man bliver inspireret af hinanden.

I dag lørdag startede dagen med en træningstur på plateauet ved resortet. Vi løb af sted i tusmørke, for at nå udsigtspunktet på plateauet til solopgang. Det var en flot tur, og vi mødte en lille folk bavianer på morgentur. Der var mulighed for at løbe i forskelige tempi på plateauet, så både Claus og Steffen kunne få fuld udfordring.

Efter en gedigen morgenmad, var der mulighed for at bese løbsruten i nationalparken. Desværre regnede det da vi kom derud, så udsigten var ikke i top. Etiopien lægger lysegrønt hen i disse uger pga. regntiden, så her er utroligt smukt og frodigt. Desværre er bagsiden af medaljen så, at man kan støde ind i regnvejr, som vi gjorde i dag. Vi håber det betyder, at vejret i morgen på løbsdagen bliver perfekt!

(Skrevet onsdag d. 10. august, 2016)

Lørdag aften var der pastaparty til den helt store guldmedalje. Bagefter hyggede vi med bål under åben himmel på resortets terrasse. Søndag morgen skulle vi tidligt op, der var morgenmad kl. 04. Mens det stadig var mørkt kørte vi i busser ud til startområdet i Lake Shalla-Abijatta nationalpark.

Desværre var vejrguderne ikke med løbet, og der var kommet unormalt meget regn de sidste dage. Løbeledelsen blev desværre tvunget til at aflyse maraton distancen, da noget af ruten var skyllet væk. Heldigvis havde det ingen effekt på det danske hold, da Mona, Claus og Steffen skulle løbe halvmaraton mens jeg skulle løbe 12 km.

Der var masser af aktivitet i startområdet, de lokale viste deres egnsdragter frem, red på pyntede heste og stemningen sydende og var helt i top.

Det var de ældste fra den stamme, der bebor nationalparken, der skød løbet i gang kl. 7.00 ( En time forsinket pga. regnen). Først løb vi gennem en landsby og videre ud mellem de grønne marker. Vi kom forbi grupper af hytter, hvor de lokale stimlede sammen, for at give os klap og råb med på vejen. Herefter gik ruten op af en gl. vulkan, det var så stejl, at kun de etiopiske eliteløbere kunne løbe op – og turde at give fuld gas på vej ned. Udsigten fra toppen var formidabel, søer, lysegrøn savanne- og bjerglandskab så langt øjet rakte.

På halvmaraton var der depot 3 steder på ruten, og her var de lokale børn ivrige efter at få vores flasker, når vi havde drukket vand. Vi løb de første knap 2 timer i skyet vejr og herefter kom solen frem. Det var et smukt syn, men temperaturen steg også mærkbart.

Ruten var teknisk forholdsvis svær. Der var mange stigninger og regnen havde gjort underlaget klistret nogle steder på ruten. De mandlige etiopiske eliteløbere løb på ca. 1,12 t og kvinderne på 1,26 t på halvmaraton distancen. Det danske holds hurtigste løber blev Steffen fra Runners.dk der klarede halvmaraton distancen på 2,06 t. Stærkt løbet Steffen!

Efter præmieoverrækkelsen (medaljen var håndlavet af børnene i nationalparken) var der barbecue for alle inden turen gik mod Addis, hvor vi skulle flyve hjem om aftenen.

Ethiotrail havde nogle udfordringer i år pga. unormalt meget vand i Rift Valley og at der opstod oprør i Etiopien mellem regeringen og nogle etniske grupper i Etiopien netop den uge, hvor løbet blev afholdt. Vi mærkede ikke noget til oprøret direkte, men det betød, at der var nogle internationale løbere, der valgte at blive væk, så løbsfeltet var noget reduceret (ca. 250 løbere stillede op).

Ethiotrail kan varmt anbefales for løbere der ønsker en intim, autentisk løbeoplevelse i fællesskab med andre løbere i smuk natur i løbernes hjemland. Jeg håber at stille et endnu større dansk hold næste år – så måske skal du med? Følg med her på hjemmesiden når næste års løberejse sættes på. /Christina

 

Foran YayaIMG_1074 (2)P1000870P1000874P1000909P1000916P1000937P1000967P1000958