EtiopienRejser om den nuværende situation i Etiopien.

Af Christina Nordentoft

I løbet af det sidste år, har jeg samlet opholdt mig 2 måneder i Etiopien. Jeg har som altid haft utrolige, uforglemmelige oplevelser, og man får på forunderlig vis overraskelser og ny indsligt, hver gang man besøger landet. Højdepunkterne fra det sidste års tid har været trekking i Tigreys uberørte natur og besøg hos Suri stammen på den isolerede vestlige side af Omo floden, hvor vi bl.a. mødte guldgravere, der på byens torv opsøgte en valuar. Jeg husker, hvordan de forsigtigt tog deres små sammenfoldede stykker stof frem fra sprækker i tøjet, og sirligt hældte de sandkornssmå stykker guld på den gl. dags vægt i valuar teltet, mens de spændt ventede på valuarens svar. Et andet højdepunkt var et luksusophold på den nye Bale Mountains Lodge øst for Sanati Plateuet i Bale Mountains, hvor udsigten til den alpine skov er fabelagtig. Sidst men ikke mindst var augusts løberejse en kæmpeoplevelse, som jeg håber at få mulighed for at gentage snarest:)

Etiopienrejser har desværre måttet aflyse alle rejser til Etiopien siden september og på baggrund af den nuværende situation og udsigter, har vi udsat de rejser, der skulle finde sted først i det nye år, til senere.

Etiopien har gennem de sidste 10-15 år gennemgået et økonomisk opsving med vækstrater, der har fået omverdenen til at udråbe Etiopien som Afrikas økonomiske mirakel. Addis Ababa har i samme periode været scene for et sandt byggeboom, hvor hoteller, forretningsbygninger og nye boligkvarterer er skudt op overalt.

Etiopien har i en årrække været det mest stabile land i den østafrikanske region og været en stærk samarbejdspartner for USA ift. til terrorbekæmpelse. Endvidere har Etiopien samarbejdet med EU om forebyggelse af immigration til Europa fra Afrika.

Den høje grad af stabilitet og tryghed har været afgørende for, at et stadig større og større antal turister, hvert år har besøgt landet. Turisterne har oplevet Etiopiens prægtige natur og og kulturelle skatte og selvfølgelig de imødekommende og servicemindede etiopiere. Turismen og væksten har haft en afgørende indflydelse på, at narrativet om Afrika nu er ved at ændre sig i Vesten. En ændring der har været tiltrængt i årevis og som nu endelig og gradvist er slået igennem.

Etiopien har siden 1991 var styret af af regeringspartiet EPRDF. Den karismatiske Meles Zenawi sad ved rorpinden indtil sin død i 2012, hvor Hailemariam Desalegn tog over. EPRDF har siden 1991 haft langt størstedelen af sæderne i parlamentet og ved hvert valg, har der været forlydender om valgsvindel med tumult og fængslinger til følge.
EPRDF er hovedsagelig et tigrinsk parti og eftersom tigrinerne kun udgør 6-8 procent af den etiopiske befolkning, stiller de andre store etniske grupper i Etiopien Oromo og Amhara sig kritiske overfor, den ringe grad af repræsentativitet ift. magten og de beslutninger der træffes. Over det sidste års tid har denne kritik af EPRDF i stigende grad udmøntet sig i voldelige sammenstød mellem regeringssoldater og kritikere.

Den nuværende situation er dilemmafyldt. Selvfølgelig kan den etiopiske befolkning ikke være tjent med, at der ikke er lige rettigheder for alle og i det hele taget indskrænkede frihedsrettigheder. Kampen for disse øger imidlertid risikoen for, at Etiopien ikke kan forblive det stabile land i vækst, som det jo lige havde udviklet sig til at være. Et land med uro og ustabilitet vil præge hverdagen for ALLE etiopiere og have konsekvenser for indkomstgrundlag, økonomisk og personlig sikkerhed, udvikling osv. Derfor kan en vedblivende konflikt have uhyrlige konsekvenser for alle indbyggere i Etiopien.

Tiden vil vise, hvordan situationen udvikler sig, men en ting er helt sikkert: Etiopien er stadig fyldt med masser af natur-og kulturrigdomme, som kun venter på at blive vist frem. Den etiopiske befolkning er stadig ligeså venlige og imødekommende som de altid har været og har brug for den omsætning det giver, når vi som turister besøger landet. Den nuværende uro i Etiopien er på ingen måde rettet mod turister – tværtimod. Derfor vil EtiopienRejser arbejde på at sende turister til Etiopien så snart (og det er forhåbentlig snart) situationen atter tillader det. Hvis du/I overvejer at besøge Etiopien, er I altid velkommen til at ringe og få vores aktuelle vurdering af situationen i landet.
7. nov. 2016 / Christina