Folkefest i Addis

Søndag d. 22. November, 2015.

I dag var der folkefest i Addis. Den 15 udgave af The Great Ethiopian Run løb af stablen. Løbet er med sine 40.000 registrerede deltagere det største løb i Afrika syd for Sahara.

Allerede en time før løbsstart stod vi klar. Langs hele ruten var massiv politi- og militær tilstedeværelse, der tages ingen chancer ift. evt. terror.  Endvidere udgør det en potentiel fare for magthaverne, når så mange mennesker får mulighed for at samles.

Etiopiens løbestjerne og nationalhelt Haile Gebreselassie er initiativtager til løbet, og selvom han for længst er gået på pension, kom han da også susende forbi os i vanlig høj fart flankeret af 4 store politi motercykler.

etiopien-runThe Great Ethiopian Run er en sand folkefest. Det karakteriseres som et ”fun run”, og lever til fulde op til sin betegnelse.

Det aktuelle antal løbere er meget højere end det officielle, idet så mange lige fra gadebørn til almindelige forbipasserende bare løber med uden startnummer.

Selvfølgelig ligger et stort antal eliteløbere først i feltet, og de løber stærkt, men herudover ses ingen tegn på at en god sluttid på nogen måde er første prioritet hos den almindelige deltager.  I stedet bliver der hujet, danset  og sunget med på musikken rundt omkring på ruten. For det meste udføres alt dette løbende, men når der et sted på ruten spilles specielt god etiopisk musik, så glemmer folk alt om at løbe og danser bare rundt på samme sted i flere minutter.

Det var farvestrålende, festligt og bestemt et løb der er værd at deltage i, hvis man rammer Addis i november måned.

 

 

besoegSidst på dagen var jeg til møde med en ny partner, en organisation som står bag det  nye maraton (og halvmaraton) i Abijatta-Shalla Lakes Nationalpark den 7. aug. 2016. Mødet var vellykket og  i juledagene tager jeg ned og prøveløber noget af ruten samt ser organisationens løbeskole, som løbeturister også vil få mulighed for at besøge og træne sammen med.

Det er virkeligt et godt projekt løbsarrangørerne har gang i. Dette er det første af flere maratons, som kommer i løbet af de næste par år rundt om i Etiopien, bl.a. i Wenchi og i Tigrey. I Simien Mountains planlægger de sågar et ultraløb til efteråret.  Løbene er bygget op som social business, det vil sige, at en del af de indtægter der kommer ind fra arrangementerne bruges i de lokal samfund, hvor løbene finder sted.

Man kan allerede se en del billeder fra maratonløbet i Abijatta-Shalla på min hjemmeside her. men der kommer altså flere og mere information,  når jeg har været dernede  sidst i december. Så  kære løbeinteresserede læsere, her er virkelig mulighed for at få en unik løbeoplevelse, hvor jeres deltagelse samtidig giver direkte afkast til den etiopiske lokalbefolkning.